Wat begon als een wijnreis naar de Jura, bleek al snel veel meer dan alleen een lesje wijnkennis. Laat je roadtrip naar Frankrijk niet stoppen bij de gebruikelijke hotspots en ontdek de Jura, een verborgen parel vol wijn, kaas en meer!
De Jura is een ware schatkamer voor de reislustige fijnproever. Deze route neemt je mee langs alles wat deze regio te bieden heeft. Bereid je voor op een avontuur door wijngaarden, kastelen en dorpen waar de tijd lijkt stil te staan – maar de smaken allesbehalve saai zijn!
Eerste wijn-spot: Arbois
De Jura is dé plek om je wijnkennis naar een hoger niveau te tillen. Het gebied staat bekend om zijn unieke Vin Jaune (dat betekent ‘gele wijn’, en ja, dat is net zo cool als het klinkt). Bij Domaine Rolet in Arbois zagen we met eigen ogen hoe deze wijn wordt gemaakt.
Het wijnvat hoeft bij deze wijn niet aangevuld te worden, er zit dus zuurstof in het vat. De Savagnin-druif (waar de wijn van wordt gemaakt) maakt namelijk een gistlaag aan. Het is de enige druifsoort die dit van nature doet. De gistlaag beschermt de wijn en zorgt voor een unieke gele kleur en unieke zoetige geur, terwijl de smaak niet zoet is. De wijn ligt minimaal zes jaar in een vat, en we hoorden dat Rolet zijn Vin Jaune zelfs acht jaar laat rijpen! Super bijzonder om te zien!
Kaas en meer lekker eten
Na een ochtend vol wijn, is het tijd voor kaas. Bij Fort Saint-Antoine rijpen maar liefst 100.000 Comté kazen. Ja, je leest het goed: honderd-duizend.
Hier leerden we hoe deze kazen dagelijks worden omgedraaid en ingesmeerd met zout (tegenwoordig door machines, vroeger door mensen), en er zijn vier professionele kaasproevers die elke dag 200 kazen beoordelen. Ja, dit is dus écht een baan! Een professionele kaasproever zorgt ervoor dat er geen slechte kazen de deur uit gaan, heel indrukwekkend om te zien met wat voor precisie deze mensen de kazen proeven.
Na al dat proeven waren we toe aan een goede maaltijd, en die vonden we bij Comptoir des Docks. Dit restaurant aan een charmante rotonde in de Jura serveert de meest verfijnde vis- en vegagerechten, met een indrukwekkende wijnkaart erbij.
Het was dé perfecte plek om even bij te komen van alle indrukken. Boven het restaurant is namelijk het hotel Comptoir le Voyager, dus we konden meteen naar bed rollen.
Hotel tip in de buurt: Comptoir le Voyager
Een charmant hotelletje waarbij je niet hoeft na te denken over de volgende ochtend. Elke ochtend worden namelijk verse broodjes en croissants voor de deur gebracht. Je kan dus lekker in je kamer genieten van een ontbijtje! Heerlijk, vooral na al die wijnen van de dag ervoor.
Tweede wijn-spot: Chateau D’Arlay
Droomde je vroeger ook van kastelen? En tegenwoordig van wijnen? Hier komen deze twee dromen samen: Château d’Arlay. Dit kasteel is omgeven door wijngaarden die al sinds de 12e eeuw in gebruik zijn, het is op papier de oudste wijngaard.
Tijdens een relaxte wijnproeverij kom je nog veel meer te weten over hun beste wijnen én de geschiedenis die eraan vastzit. We willen je niet alles verklappen, maar hebben toch een kleine greep uit de verhalen voor je opgeschreven…
Vroeger konden mensen geen gefilterd water drinken, dus werden er dagelijks maar liefst 3 liter wijn naar binnen gegoten om gehydrateerd te blijven. En als de werkers na het plukken zin hadden in wijn, maar de nieuwe oogst nog niet klaar was, mengden ze simpelweg alcohol met druivensap – zo ontstond de beroemde Macvin, een van de specialiteiten van de Jura.
Fun fact: onze eigen koning Willem-Alexander is de baron van Château d’Arlay! Hij is er zelf alleen nog nooit geweest (waarom Willem?), maar dat maakt jouw bezoek alleen maar extra speciaal.
Hotel tip in de buurt: B&B le Clos de la Gourmandière
Vanaf dit punt rij je pas echt naar de schattige kleine dorpjes, en deze B&B ligt in een van deze dorpjes: Saint Lothain. Een van de mooiste dorpjes in Frankrijk en ook vlakbij je volgende wijn-spot: Château-Chalon. De mensen die de B&B runnen zijn ook onwijs lief en verzorgen een heerlijk ontbijt met veel producten uit de streek. Dat proef je!
Derde wijn-spot: Château-Chalon
Château-Chalon is de ster van de Jura wijngaarden. Hier is de beroemde Vin Jaune namelijk geboren! En buiten dat, is het sowieso een van de mooiste Franse dorpjes die we tegen gekomen zijn. Alsof de tijd hier heeft stil gestaan! Hier kent iedereen elkaar, het begon bijna te kriebelen om hier ook te gaan wonen. Wijn, lieve buren, prachtige uitzichten, relaxte sfeer…
Bij Maison de la Haute Seille in Château-Chalon kregen we een masterclass wijnproeven van niemand minder dan de burgemeester zelf, die ook jurylid is bij wijnproeverijen. Hij leerde ons hoe je écht naar een wijn kijkt, ruikt, proeft en zelfs wat er gebeurt nadat je de wijn doorslikt – want zelfs nadat je de wijn hebt doorgeslikt, kunnen de aroma’s nog blijven hangen. Zo leerden we ook over de ‘caudalie’, een eenheid die de seconden van de afdronk meet, oftewel hoe lang de smaak in je mond blijft hangen.
Hij had ook nog een hele bijzondere wijn voor ons bewaard. Een Vin de paille, dit is een bijna uitgestorven wijn. Slechts 7 wijnmakers konden het nog maken. Maar wees gerust, ze hebben inmiddels een cursus opgezet voor de wijnmakers om deze wijn weer te leren maken.
Mocht je zin hebben in een lunch, schuif dan lekker aan op het terras van le Café des Seize Quartiers. Hier krijg je heerlijke streek gerechten voorgeschoteld en natuurlijk een lekkere lokale wijn!
Door naar de Likeur-spot: Le Petit Bouilleur
Bij Le Petit Bouilleur leerden we een verrassend circulair proces kennen. Deze man, die terugkeerde naar de Jura nadat hij zijn huidige plek had geërfd, maakt nu heerlijke likeuren van net niet geslaagde wijn of bier. Wat overblijft uit het destillatieproces gebruikt hij om de vruchtbaarheid van de wijngaarden te verbeteren. Tijdens een proeverij nam hij ons mee in de wereld van alcohol.
Zo leerden we dat in dranken zoals wijn of bier ook kleine hoeveelheden andere soorten alcohol kunnen zitten, zoals methanol en propanol. Waar ethanol door ons lichaam wordt afgebroken tot suiker, en ons daarom dik maakt, kunnen we methanol en propanol niet afbreken. De kleine hoeveelheid methanol zorgt voor die vervelende hoofdpijn en de kleine hoeveelheid propanol voor buikpijn de volgende dag. Ook sulfiet in wijn kan voor die nare kater zorgen, omdat het de smaak constant houdt maar fungeert als een soort antibioticum.
En de Absint-spot: La Semilla Distillerie
Bij La Semilla distillerie beleef je absint zoals het bedoeld is, met een flinke dosis traditie en flair. In een knusse ruimte achter in een schuur herleeft de kunst van de boer-stoker, waarbij met koperen distilleerketels de authentieke smaken van het Juragebergte tot leven worden gebracht. Tijdens je bezoek leer je niet alleen over absint, een eeuwenoude drank gemaakt van alsem, anijs en venkel, maar ontdek je ook de waarheid achter de mysterieuze reputatie van deze groene drank.
Hoewel absint vaak geassocieerd wordt met hallucinaties, blijkt dit een mythe verspreid door een lastercampagne van de Franse overheid. De absint, die ooit populair werd tijdens een periode van wijnschaarste, werd door de overheid als boosdoener aangewezen omdat het de wijnboeren concurrentie bezorgde en de dronkenschap vergrootte.
Tijd voor een vernieuwde ervaring, want wist je dat je absint sowieso met water drinkt? Giet pure absint in een speciaal absintglas, plaats een absintlepeltje met een suikerklontje erop, en laat ijskoud water druppel voor druppel over de suiker lopen. Zo transformeert de absint in een betoverend drankje die zelfs een beetje wit kan worden. Dit ritueel maakt de proeverij een onvergetelijke belevenis!
Hotel tip in de buurt: Hotel du Lac
Een rustig gelegen hotel aan een meer in het Jura gebergte, vlakbij de Zwitserse grens. Mocht je het leuk vinden om nog even over de grens te gaan, hou dan rekening met de tolweg regels die gelden in Zwitserland!